Благодійна акція «Колодій. Масниця. Боротьба на культурному фронті» в Університеті Грінченка

14 березня 2024 року грінченківці спільно з відділом культури Оболонської районної в м. Києві державної адміністрації реалізували благодійну акцію «Колодій. Масниця. Боротьба на культурному фронті». Захід відбувся у рамках проєкту «Університет Грінченка – Янголам-Охоронцям – Воїнам Збройних Сил України». Мета проєкту: цільовий збір коштів для окремих військових бригад Збройних Сил України.

Яскравим, наповненим українськими народними традиціями, веселими іграми, піснями запам’ятається свято його учасникам. Переступивши поріг корпусу №1 (вул. Левка Лук’яненка 13-Б),  вихованці шкіл Оболонського району потрапляли у чарівну атмосферу, котра з давніх-давен наповнює Масницю-Колодій – свято, у якому переплелись народні традиції проводів зими та зустрічання весни з православним церковним календарем.

Студенти та викладачі Університету Грінченка провели для школярів, всіх охочих майстер-класи з ліплення трипільських фігур, із 3-D моделювання, з розпису гільз, виготовлення ляльок-мотанок, орігамі, сучасної хореографії. Знайомство з Китаєм, розучування обрядових пісень українською мовою, віршів англійською, скоромовок польською, створення букетів з цукерок, традиційні дитячі ігри надали можливість учасникам свята не тільки весело розважитись, а й продемонструвати кмітливість, спритність, знання мов, навчитись новому або вдосконалитися у тому, що вже вмієш.

Фольклорний гурт у складі здобувачів освіти, викладачів та співробітників Університету відтворив старовинний український обряд колодки.

Спеціальний гість свята – майстриня попфольку, авторка понад ста пісень, учасниця європейського сезону «Голос країни», фіналістка Національного відбору на Євробачення-2024 – співачка ANKA зачарувала всіх віртуозним виконанням українських пісень.

Присутні на святі мали можливість задонатити кошти не тільки взявши участь у розвагах, а й придбавши твори мистецтва або святкові обрядові страви.

Загальний збір благодійної акції «Колодій. Масниця. Боротьба на культурному фронті» склав 70 тисяч 604 гривні.